Travels || Cuba travel report

SAMSUNG CAMERA PICTURES

In november trokken mijn vriend en ik tien dagen door het westen van Cuba! Het is een avontuur geweest met hoogten en laagten, een reis om nooit te vergeten. Lees verder voor mijn reisverslag en foto’s!

Vrijdag – zaterdag – zondag: Havana 

In Havana, of La Habana, verbleven we in het statige hotel Plaza in de wijk Habana Vieja. Het hotel, ingehuldigd in 1909 is een waar symbool van de stad  en straalt de koloniale sfeer van toen uit. Verwacht geen grote luxe of eigentijds interieur. De hoge plafonds, grote kamers en statige meubels zijn een toonbeeld van vergane glorie, je stapt meteen een eeuw terug in de tijd. SAMSUNG CAMERA PICTURES

Binnenplaats van hotel Plaza 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kamer van hotel Plaza

Havana is een bijzonder drukke stad waar je steeds op je hoede moet zijn. De inwoners spreken je graag aan, maar proberen je steeds iets te ontfutselen. Soms is het vrij onschuldig, andere keren moet je alert blijven en durven weigeren. Wil iemand die het zegt goed te menen met toeristen je meenemen naar een of ander huisje waar sigaren worden verkocht of uitzonderlijk goed eten wordt geserveerd? Dan lijkt het er sterk op dat je erin wordt geluisd. Durf voet bij stuk te houden en bezwijk niet voor de charmes van deze gladde Cubanen. Voor geweld of pickpockets moet je niet harder opletten dan in elke andere (Europese) grote stad. Wel zijn ze bijzonder goed in je aan de praat houden en je ondertussen ergens naartoe brengen dat je daarna onmogelijk kan terugvinden. Laat je niet afleiden en blijf bij je route of plan. Dit klinkt niet bijzonder avontuurlijk, maar sneller dan je het zelf wil beland je ergens waar je niet had willen belanden.

Verder is Havana zeer levendig, kleurrijk, en kom je op alle momenten ogen en oren tekort! In de wirwar van toeterende old timers, fietstaxi’s, muzikanten en mensenmassa’s weet je niet waar kijken. Neem zeker je tijd en ga er even bij zitten!

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Maandag – Dinsdag: Viñales 

In Havana huren we een auto (geen old timer, daarmee zou je niet ver geraken) en rijden we door naar de Viñalesvallei, bekend om het prachtige landschap met mogoten. Langs de weg komen we van alles en nog wat tegen: lifters, mensen te paard of met paard en kar, koeien, geiten, honden, kippen, fietsers en brommertjes. Een keer worden we tegengehouden door de zogenaamde Seguridad Social, die ons bijna wil verplichten mensen mee te nemen die in panne gevallen zijn. Onze auto is echter klein en de zetels waren tijdens de reis door het gewicht van de koffers plat te vallen. We leggen dit uit en zeggen dat we liever niemand meenemen, en kunnen doorrijden. Later vertelt de vrouw des huizes van onze casa dat het niet verstandig is om te stoppen of mensen mee te nemen. De seguridad zou niet eens bestaan, en de enigen waarvoor je dient te stoppen is de politie, die goed te herkennen zijn.

Onderweg doen veel mensen teken naar ons: sommigen willen meerijden, anderen willen ons een andere weg op sturen, anderen tonen ons de juiste weg. Ook rijden we door een fikse regenbui die al na een minuut of tien voorbij is, en vinden we onze casa vrij gemakkelijk, ondanks het ontbreken van pijltjes en andere wegaanduidingen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bij onze casa particular, Vila Los Croton, worden we heel hartelijk ontvangen door Taty. De kamer is erg net en verzorgd, en is gelegen in een rustige straat van Viñales. Recht tegenover het huis bevindt zich het plaatselijke baseball-terrein. beisbol is in Cuba een bijzonder populaire sport. Tot na de training parkeren we onze auto verderop, omdat onze casa host bang is dat de ruit door een losgeslagen bal zou worden beschadigd. En inderdaad, een paar minuten later sneuvelt een lamp van het terras! Daarna kunnen we veilig op de oprit van de casa parkeren. Het eten van Taty is erg lekker, de vis goed gekruid. Verwacht vooral bonen en rijst, eenvoudige kost die enorm kan smaken als die met zoveel liefde geserveerd wordt.

Op dinsdag bezoeken we de Cueva del Indio en maken we een wandeling voor het uitzicht over de vallei en de mogoten aan hotel Los Jazmines, waar René, de man van Taty, werkt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES IMG_20141110_114959 IMG_20141110_114936 IMG_20141110_114350 IMG_20141110_112414 IMG_20141110_112346

In de namiddag maken we een wandeling door de vallei van maar liefst 2,5 uur met Jesús, de zoon van Taty en René. Hij legt ons alles uit over de plaatselijke flora en fauna, en brengt ons langs plekjes die je anders nooit zou vinden. Ook bezoeken we een drooghuisje voor tabaksbladeren, en krijgen we van de boer een uitleg over het proces van zaadje tot sigaar. Ook geeft hij een demonstratie van het rollen (en roken!) van een sigaar. Daarna mogen we zelf proeven en kunnen we de huisgerolde, merkloze sigaren kopen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Woensdag – donderdag: Trinidad

Woensdag is het al weer tijd om door te rijden naar Trinidad. Eerst nog een afscheidsfoto met de familie van Los Croton!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Trinidad is een vrij kleine stad aan de zee. De woonhuisjes zijn klein en kleurrijk, veel grote gebouwen kent de stad, tegen de verwachtingen in, niet. Het grootste deel is er autovrij, maar het blijft opletten waar je loopt! De straten zijn bekleed met kasseien en gaten in de weg, al dan niet met water, zijn geen uitzondering. Ook het binnenrijden van de stad is geen sinecure. Steeds moet je opletten voor voetgangers en allerlei dieren, veel mensen rijden met paard en kar en overal slingeren fietsers en brommertjes door de straten.

Onze casa particular staat in contrast met de rest van de stad en heeft zijn naam, La Casona, niet gestolen. Het is meer een grote hacienda in plaats van een simpele casa. Onze kamer is abnormaal ruim, en we hebben een prachtige stenen buitenbadkamer. Ook een terras met hangmat ontbreekt niet. Alles is door planten en bomen omgeven zodat je rust en privacy hebt. Verder zijn er paardenstallen, een moestuin, en een zwembad met uitzicht en een overdekt terras voor het ontbijt en diner. Er lopen paardenverzorgers rond en andere Cubanen klussen rustig aan de paadjes. Alles verloopt op het gemak (wat wij hier traag zouden noemen…). Overal op het terrein, afgesloten door grote poorten, valt wel iets te ontdekken.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Op het terrein van de hacienda wordt ook aan een old timer geklust, iets wat evengoed op de snelweg kan voorkomen, die wordt begaan door weggebruikers van alle soorten!

Donderdagvoormiddag rijden we naar het dichtbij geleden playa Ancón. Het strand is er prachtig wit, de zee helder en vlak. Het is er heerlijk rustig. We hebben spijt dat we geen handdoek of zwemkledij bij ons hebben, want het is er ook erg warm!

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

In de namiddag verkennen we de stad verder en brengen we een bezoek aan onder andere het museo de lucha contra bandidos. Dit is vooral interessant vanwege de toren die je kan beklimmen en waar je een prachtig zicht over de stad hebt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

’s avonds gaan we uit eten op een dakterras, daarna luisteren we naar bandjes in het gezelschap van cuba libre’s en piña colada’s die nooit meer dan 3 CUC kosten!

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vrijdag – zaterdag – zondag

Vrijdag beginnen we aan onze laatste etappe, het strandverblijf in Varadero. Deze stad ligt op een schiereiland en is vooral op toeristen gericht. Wie enkel hier heen gaat kan volgens ons niet echt spreken van een reis naar Cuba!

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESIMG_20141115_105945

Zo, natuurlijk heb ik hier niet alles in detail verteld wat we allemaal hebben meegemaakt, ik zou er uren over kunnen doorgaan! Hopelijk vonden jullie het leuk.

In een volgend artikel geef ik mijn concrete tip’s & trick’s en do & don’t mee. Als er vragen zijn, stellen maar in de comments!

Hasta luego,

Nienke

Advertenties

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s