Travel ||mijn 5 ultieme Cuba-tips!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Een tijdje geleden kon je hier mijn reisverhaal over Cuba lezen. Mijn ultieme tips die ik je toen beloofde, krijg je hier te lezen! Klik snel verder voor als je binnenkort naar Cuba gaat, wil gaan, of gewoon terug een beetje in de zomer slash vakantiestemming wil komen nu het koude weer haar intrede maakt! 

1 – Geld || plastic means nothing, cash rules the country

Neem genoeg cash geld mee. Heb je een bedrag in gedachten dat je nodig denkt te hebben? Goed, doe dat nog eens maal 2. Contant geld is zeer belangrijk, vooral als je buiten de platgetreden paden van de toeristenresorts treedt! Credit cards uitgegeven door Amerikaanse banken werken zoiezo niet, en ook op je Visa kan je niet altijd rekenen. Zo dachten wij het voorschot van de huurauto met de Visa te betalen, maar omdat dit een nieuwe soort kaart was, waar de gegevens niet ‘uit kwamen’, werd deze niet aanvaard. Ook in elke winkel, restaurant, casa particular, en noem maar op, wordt met cash geld gewerkt. Je Euro’s kan je makkelijk wisselen in je hotel of wisselkantoor (CADECA). In dat laatste krijg je meestal ook een voordeligere rate. Hou er ook rekening mee dat je steeds (lang) in de rij zal moeten staan. Neem ook altijd je paspoort mee als je bijvoorbeeld in de bank geld wil afhalen.

2 – Mensen || de vriendelijkheid van de Cubanen

De Cubanen zijn een zeer warm, vriendelijk en gastvrij volk. Die hoorden en lazen we voor ons vertrek overal. Zonder vooroordelen of achterdocht kwamen we dus in het land aan. Dat is ons echter meer dan een keer zuur opgebroken. Vooral in hoofdstad Havana gaan ze erg sluw om met hun vriendelijke reputatie. Iedereen zal een gesprekje met je willen aanknopen. Ook iedereen kent wel iemand in je land van herkomst, of gaat er binnenkort naartoe om muziek te spelen. En vooral willen ze je naar een goedkoop tentje brengen voor eten of sigaren. Aarzel zeker niet om je Spaans te oefenen met de Cubanen die je aanspreken, maar wees assertief en blijf bij je plan. Laat je niet verleiden door mooie praatjes, want in charmeren en je op je gemak stellen zijn ze bijzonder goed. Doe wat je van plan was, en ga zelf op verkenning naar eetplaatsjes en winkeltjes, bijvoorbeeld aan de hand van een reisgids. Je zal vaak veel minder bedrogen uitkomen dan wanneer je ingaat op de charmes van de Cubanen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

side note: natuurlijk zijn er ook echt vriendelijke en gastvrije Cubanen, maar die moet je eerder zoeken op het platteland. De familie uit onze casa particular in Viñales, ‘Los Croton’, was het beste dat ons tijdens die reis is overkomen!

3 – Auto || rondtrekken met de huurwagen

Probeer vooral niet het ‘openbare’ vervoer te nemen zoals de Cubanen dat doen! Dat staat ofwel gelijk aan liften, ofwel op een soort dierenvrachtwagen op elkaar gepropt zitten. Er zijn wel toeristenbussen, maar ook die geven je niet erg veel vrijheid. De ideale, maar ook avontuurlijke manier om het land te verkennen, is met de huurwagen! Dat zijn geen old-timers, want heel ver zouden die je niet brengen! Het is aan te raden om thuis een goede wegenkaart aan te schaffen. In Cuba staan amper wegaanduidingen, en een GPS is er-vanwege de Amerikaanse satellieten- verboden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ook kan het handig zijn om de zoveel tijd de weg eens te vragen, maar neem vooral geen lifters mee. Er kunnen mooie verhalen uit ontstaan, maar de slechte zijn talrijker. Mensen die in je zakken zitten of je de verkeerde kant opsturen zodat je toevallig voorbij hun huis passeert zijn geen zeldzaamheid. Je zal langs de weg enorm veel lifters tegenkomen, maar geef er niet aan toe. Je bent enkel verplicht om te stoppen voor de politie. Die zijn meestal met twee, in een jeep of op de moto. Er staat duidelijk ‘policia’ aangegeven. Voor andere types, ook al zwaaien ze met rode vlaggen, moet je absoluut niet stoppen. Het is ook belangrijk om te weten dat je steeds traag voorbij de politieposten moet rijden. Dat zijn een felblauwe gebouwen en staan op voorhand aangegeven. Doe je dit niet, kan je ter plekke beboet worden. Bewijs voor te snel rijden hebben ze niet, ze ‘zien’ dit gewoon. Als toerist moet je echter weten dat je deze boeten niet moet betalen! Van de verhuurmaatschappij krijg je een speciaal blad waarop de politie de bekeuring moet noteren, en die wordt dan nadien met de maatschappij geregeld. Niet betalen dus! Let ook op aan parkingplaatsen en benzinestations. Stap meteen uit en let goed op de wagen, en meer bepaald de wielen. Je zou de eerste niet zijn die een paar meter verder ‘plots’ een lekke band krijgt die ze maar al te graag willen herstellen voor een al te hoge prijs… Fooien voor parkeerwachters zijn daarom ook geen overbodige luxe. Wees dus altijd en overal erg alert. Autorijden is over het algemeen niet echt gevaarlijk in Cuba, de auto’s kunnen gewoonweg geen overdreven snelheid maken. Onverwachte putten, paarden, honden, mensen, fietsers zonder licht kunnen je echter altijd wel verrassen. Daarom is het ook erg af te raden om in het donker te rijden. Er is ook nauwelijks straatverlichting. Wie zijn route goed voorbereid, alert is en een goede co-piloot bij zich heeft, heeft niets te vrezen!

4 – Sigaren || en andere uitzonderlijke koopjes

Hierover kan ik kort zijn: koop enkel in echte winkels! Niet op straat, niet bij mensen die beweren echte koopjes te hebben bij ‘particuliere’ verkopers. De echte Cubaanse sigaar is duur, ook al ben je in Cuba. Wil je geen risico’s lopen, ga dan naar de erkende winkels of fabrieken.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

5 – Varadero || niet het echte Cuba

Varadero heeft prachtige stranden, maar is een concentratie aan grote hotels en resorts. Het kan een leuke en ontspannende afsluiter zijn na een avontuurlijke rondreis, maar dit is niet het echte Cuba! Het voedsel wordt er speciaal voor de toeristen ingevoerd, je hoort er meer Engels dan Spaans, kortom, dit is een toeristisch micro-klimaat gecreëerd door de overheid.

Heb je nog vragen over Cuba? Aarzel niet om ze te stellen in de comments!

BEN JIJ AL EENS NAAR CUBA GEGAAN EN WAT ZIJN JOUW ULTIEME TIPS?

Advertenties

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s