Psycho || schrijf het van je af

writing

In de vluchtige en wereld van multimedia, waarbij de focus vaak op het visuele ligt, kunnen we de kracht van het schrijven wel eens uit het oog verliezen. Schrijven kan ontspannend zijn, helend, het laat ons toe onze gedachten en problemen even van ons af te zetten. 

In dit artikel wil ik het hebben over het schrijven over en voor onszelf, waarbij ons eigen leven en moeilijkheden centraal staan. Soms kunnen deze schrijfsels erg confronterend zijn, maar net daarom zijn ze ook een erg dienstige vorm van therapie.

watermark

Waarom schrijven?

Door te schrijven kan je je emoties en malende gedachten kanaliseren. Je schrijfsels geven richting aan het piekeren, je gedachten krijgen een nieuwe plaats. Hierdoor kan je je hoofd even leegmaken en het piekeren stoppen of verminderen. Schrijven leert je ook omgaan met je gedachten. Door alles even op te schrijven kan je stoppen met in cirkels de denken. Wanneer je alles neerpent maak je plaats voor nieuwe dingen in je hoofd, misschien wel voor positieve gedachten.

Over wat schrijven?

Je kan je eigen psycholoog worden door te schrijven bij bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, het heengaan van een huisdier, een slepende ziekte, een stukgelopen relatie of een andere moeilijke periode, bijvoorbeeld bij wat mindere schoolresultaten. Niets is te banaal om over te schrijven. Als het jezelf maar een beetje oplucht en je even ontlast van je vermoeiende piekergedachten of verdriet, is het de moeite om te schrijven. Vergeet echter ook niet de positieve momenten op te schrijven, om je aan de hoop en silver lining van het leven te herinneren.

Hoe schrijven?

Er zijn verschillende manieren waarmee je je schrijfsels vorm kan geven. Ikzelf verkies om met de hand te schrijven. Zo denk je iets beter na over wat je schrijft, en kan je ook minder makkelijk alles uitwissen of tientallen keren na elkaar hetzelfde schrijven. Met de hand schrijven lijkt dus iets beter om de cirkelgedachten te doorbreken. Toch kun je er ook voor kiezen om op de pc te schrijven, bijvoorbeeld gewoon in Word of in de vorm van een (anonieme) blog. Misschien word je zo wel gevonden door lotgenoten en kan je je ervaringen en gedachten uitwisselen.

Als je het niet publiek wil maken, kunnen ongeadresseerde brieven een goed idee zijn. Zo kan je je gedachten uitspreken tegen de persoon in kwestie, bijvoorbeeld je ex of een overleden familielid. Je kan ervoor kiezen de brieven te bewaren in een doos, ze zonder adres op de post te doen, te verbranden, aan een ballon de lucht in te sturen of bij het graf te leggen.

Ook een (dag)boek is een mooie manier om te schrijven. Je kan dit boekje overal meenemen, en er iets in neerpennen bij een moeilijk moment. Je kan er een gewoonte maken telkens iets te schrijven voor het slapengaan. Zo schrijf je het nog eens van je af en zal je rustiger kunnen slapen. Het boek of schrift wordt je trouwe compagnon en luisterend oor in je rouwproces. Het kan ook prettig zijn om er knipsels en foto’s in te kleven, zodat je boek echt een werk over die ene speciale persoon wordt. Voor mijzelf is het dan ook een houvast om erin te geloven dat de persoon aan wie je je schrijfsels richt, over je schouder meeleest.

QoR8Bv1S2SEqH6UcSJCA_Tea

Ik hoop dat wie door een moeilijke periode gaat hier iets aan heeft gehad. Het is echt het proberen waard.
Wat zijn jouw tips om om te gaan met moeilijke momenten en gevoelens?

Advertenties

2 gedachtes over “Psycho || schrijf het van je af

  1. Heel leuk geschreven, dit artikel!! Alleen zou ik persoonlijke problemen niet van mij afschrijven… Zeker niet op mijn/een openbare blog. Ik zou eerder aantekeningen maken in mijn persoonlijk notitieboekje dan. X

    Like

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s