9 x goede raad aan mijn vijftienjarige zelf

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Met mijn vierentwintig jaar kan ik natuurlijk zelf nog heel wat goede raad gebruiken. Toch zijn er een aantal dingen waarvan ik zou gewild hebben dat mijn vijftienjarige zelf ze ter harte had genomen. Nu we bijna tien (tien!!) jaar verder zijn, geef ik als een echt oudje enkele levenslessen mee die elke tiener tot jongvolwassene in haar of zijn achterhoofd kan houden! 

1. Je bent echt niet zo dik als je denkt

Als ik nu foto’s terugzie van mezelf tien jaar geleden, dan zie ik een mooie en slanke meid. Ik was niet graatmager, ik deed aan basket en tel daarbij de genen van de familie, en dan kom je uit bij benen die iets voller en gespierder waren dan die van het gemiddelde balletmeisje. Maar dik? Verre van. Toch heeft het héél lang geduurd voor ik weer eens een jurkje aandurfde. Geen idee waar dat ‘dikke’ beeld vandaan kwam. Ik heb ook nooit vervelende opmerkingen ofzo gekregen. Als ik nu foto’s van toen bekijk, vraag ik mij echt af hoe het mogelijk was dat ik zo over mijzelf dacht. Dus meisjes, geloof mij, jullie zijn in de fleur van jullie jeugdige lichaam, geniet ervan en laat het niet verpesten door opmerkingen of door je eigen doemgedachten!

2. Koester je familie

Hierover kan ik kort zijn: koester elk moment met je familie en bedenk bijvoorbeeld geen smoesjes om een keertje niet bij oma en opa te moeten langs gaan. Geniet van de kleine dingen en laat blijken dat je van je familie houdt. Voor je het weet is het voorbij en dan besef je dat al die kleine dingen best grote dingen waren. Maak foto’s en filmpjes van hen in plaats van jezelf, die zullen je later veel dierbaarder zijn.

3. Jongens, they couldn’t care less

Ooit was ik een van hen, maar als ik sommige meisjes nu bezig zie, kan ik alleen maar denken: laat het los. Jongens zijn er echt niet mee bezig met wat voor outfit je aan hebt, en of je je mascara al dan niet vergeten op te doen bent. Ze doen er geen uren over om je sms’jes te analiseren en het perfecte antwoord terug te typen. Als je niets van ze hoort zijn ze het ofwel vergeten, ofwel niet geïnteresseerd. Verspil er geen tijd aan heb gewoon zorgeloos plezier, veel meer kans dat er dan een jongen naar je toe komt dan wanneer je drie uur aan de perfect opgebouwde oogschaduw hebt zitten werken of wanneer je de ultieme selfie als profielfoto hebt ingesteld. Je krijgt misschien complimentjes, maar andere meisjes zullen die ook krijgen.

4. Blijf weg van de suiker

Je hebt maar één lichaam, draag er zorg voor. Accepteer enkel het beste voor je lijf en gezondheid. Blijf weg van de belegde broodjes, burgers, chips, mayonaise en andere troep, serieus. Eet puur en simpel (en vooral: éét). Je huid, moodswings en future self zullen je dankbaar zijn.

5. Wear sunscreen

Je future self zal je ook méér dan dankbaar zijn als je elke dag een lichte crème met zonnefactor smeert, en als je je bij elke zonnebadsessie uitvoerig en regelmatig insmeert. Ga niet uren liggen bakken en begin zeker niet met zonnebanken. Nu is er nog niets te zien op je smetteloze, zongebruinde huidje, maar wacht maar af. Rimpels, pigmentvlekken, verhoogde kans op huidkanker. Nee bedankt.

6. Reinigen!

Reinig je huid, elke ochtend en avond. Al was het maar met een simpel miscellair water.

7. Verstop je niet onder lagen make-up

Als tiener heb je twee opties: ofwel is je huid in topvorm, en zal ze nooit nog zo mooi worden, ofwel heb je te kampen met acne. Ga in geen van beide gevallen je huid toeplamuren, het zal er niet beter op worden. Drink genoeg, eet gezond, beweeg en ga op tijd naar bed, alleen dat doet al wonderen.

8. Verzorg je vriendschappen

Wees vriendelijk en behulpzaam, maar laat niet op je kop zitten omdat je tot het ‘populaire’ groepje wil behoren. Maak voor jezelf duidelijk wie je aandacht echt waard is en dankzij welke mensen jij oprecht een beter persoon wordt. Verspil geen tijd aan mensen die de energie uit je weg zuigen in plaats van je energie te geven.

9. Geniet!

Probeer af en toe eens uit te zoomen en te relativeren. Die ene toets of taak lijkt nu het grootste obstakel ever, maar als je er over een jaar of minder op terugkijkt, zal dat al peanuts zijn. Niets is onoverkomelijk. Geniet van je jonge leven en stop met piekeren en je zorgen maken, leef!

Wat zou jij zeggen tegen je vijftienjarige zelf? 

Advertenties

7 gedachtes over “9 x goede raad aan mijn vijftienjarige zelf

  1. Wauw, op de een of andere manier vind ik dit echt een bijzonder leuke post. Ik kan mij ook in bijna alles wel herkennen, althans mijn 15 jarige ik. Echt heel leuk geschreven ❤

    Like

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s