Sweat diaries: 8 etiquette essentials voor de gymzaal

IMG_4260

Januari is bijna voorbij, 2015 loopt al lekker warm! Ben jij ook alvast je goede voornemens aan het waarmaken en aan het warmlopen in de gymzaal? Vandaag geef ik enkele essentiële fitnesstips en -hints mee voor wie nieuw is in de sportschool. Verwacht in dit artikel geen krachtroutines of cardioschema’s, wel enkele ongeschreven regels die iedereen zou moeten volgen. Wil je niet te veel opvallen, de trouwe gym rats met hun ogen laten rollen of overkomen als een wannabe-sporter? Lees dan snel verder voor een portie basic fitness-etiquette!

IMG_4218

1. Handdoeken, niet alleen voor na de douche

Niet die knappe fitness-coach zal je beste vriend worden tijdens je wekelijkse gymsessies, maar je handdoek. Neem hem mee op de toestellen en leg hem op de yogamatjes. Dat is niet enkel aangenamer voor de sporter die na jou komt, maar ook voor jezelf is het een prettigere en properdere gedachte om je soon-to-be afgetrainde lijf niet rechtstreeks in contact te moeten stellen met een oppervlak waar zonet een andere zweter heeft gezeten…

2. Denk aan wie na jou komt

Jawel, ook al heb je -zoals gezegd- een handdoek gebruikt, maak toch telkens je toestel schoon als je klaar bent. Uit eerbied voor wie na jou komt. Elke zichzelf respecterende fitnessclub heeft steeds schoonmaakmiddel in de vorm van een plantenspuit en papier beschikbaar. Je wil toch zelf ook beginnen op een schoon toestel?

3. Wees geen handdoeklegger

We kennen ze allemaal, en altijd ergeren we ons eraan: de beruchte handdoekleggers die voor dag en dauw opstaan om een ligstoel aan het zwembad van een all-in hotel te reserveren. Maak je er alsjeblieft ook niet schuldig aan in de gymzaal. Hou geen toestellen bezet, niet voor jezelf en ook niet voor een vriendin die 5 minuutjes later zal komen.

4. Parfum? 

Sommige mensen zijn bang om zweetluchtjes te verspreiden en spuiten dan nog even parfum op voor ze aan het sporten slaan. Voor je medesporters is een penetrante parfumlucht echter nog veel hinderlijker dan een zweetgeur! Het werkt op de luchtwegen en bedwelmt de mensen rondom je. Als je fris wil ruiken, kies er dan liever voor om je (oksels) even met een washandje of wegwerpdoekje op te frissen en een verse laag (neutrale!) deodorant op te doen.

5. Zweet?

Als je het goed doet, is zweten onlosmakelijk  aan sporten verbonden en dat weten alle fitnessbezoekers. Niemand zal je vreemd bekijken als je een beetje ruikt. Overdrijf echter niet en ga niet zitten sporten in kledij waar al een zweetlucht van een week in hangt, bijvoorbeeld. Kies voor luchtige, ademende kledij en probeer zweetgeurtjes of okselvijvers vooral niet te verbergen met drie lagen t-shirts, dat werkt enkel averechts.

6. De sportzaal is geen praatcafé of real life Tinder

Concentreer je in de gymzaal op het sporten, en niet op de mensen om je heen. Natuurlijk kan je even een woordje wisselen met een vriendin of kennis, maar hou de hele kletsmaratons voor in de kleedkamer of nog beter, voor erna. Als iemand hard aan het werken is, moet je ook geen praatje over het weer komen slaan. Ook als je denkt dat de sportschool de ideale plek is om een nieuwe liefde aan de haak te slaan, blijf je er beter weg.

7. Bezint eer ge begint

Niemand zit te wachten tot jij flauwvalt voor hun voeten, waardoor je in de weg ligt. Nee, even serieus, bouw rustig op, lees instructies en vraag desnoods uitleg over toestellen. Stel dan wel je vraag aan een bevoegde persoon, niet aan de eerste de beste spierbundel die zich in jouw gezichtsveld zit af te peigeren.

8. Een sportschool is geen schoonheidschool

Je zal toch scheef bekeken worden als je aankomt met een full-face make-up laag op, en al je rinkelende armbanden en oorbellen nog aan. Ga even met een doekje over je gezicht (make up die eraf zweet is echt geen prettig gevoel) en ontdoe je van alle ballast waaraan je je zou kunnen bezeren.

Welke tips zouden jullie meegeven aan fitness-maagden? 

Advertenties

5 gedachtes over “Sweat diaries: 8 etiquette essentials voor de gymzaal

  1. Haha, goede tips! Ik kan me hier helemaal in vinden… De laatste tijd sport ik niet zoveel meer (waar halen mensen de tijd daarvoor vandaan?!), ik houd het nu vooral bij krachtoefeningen thuis, dat vind ik ook wel prima 🙂 Maar leuk artikel! X

    Like

  2. Haha, leuke tips! Ik ben het helemaal met je eens over die handdoek, blehhh. Als iemand dat niet deed, ging ik altijd heel demonstratief en uitgebreid vegen in de hoop dat de boodschap over kwam 😉 ow en mensen die een toestel bezet houden terwijl ze amper nog bewegen omdat ze zo druk zijn met hun telefoon, die mogen ook thuis blijven 😉

    Like

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s