Mijn ultieme tips voor een ontspannen ochtendspits

16548644145_edf7d4d973_o

Goedemorgen! De ochtendstond heeft goud in de mond. Dit vrij afgezaagde gezegde geldt al iets meer voor de ene persoon dan voor de andere. Ik behoor duidelijk tot dat deel van de bevolking die vindt dat de ochtend eerder een dode kraai dan goud in de mond heeft. Gelukkig heb ik in de loop der tijd zoal mijn trucjes gevonden waardoor ik die ochtendkraai iets minder schor kan doen klinken (en dan heb ik het niet alleen over mijn stem). Lees verder voor mijn tips om de ochtendspits vlot te laten verlopen!

Prep your mornings! 

Een geslaagde ochtend begint voor mij al ’s avonds. Ik ben geen persoon die fris en monter uit bed kan springen en zomaar kan doen wat ze moet doen. Vaak moet ik mijn hoofd al breken bij het wakker worden: waar ben ik? Welke dag is het vandaag? Wat ga ik doen? Hoe heet mijn vriend ook al weer als ik die überhaupt heb (I kid you not). Als ik over zo’n essenties moet nadenken, moet je mij zeker niet vragen waar ik mijn sleutels heb gelaten.

Dus: ik zorg ervoor dat mijn ochtendpad de avond ervoor netjes is uitgestippeld. Dat gaat als volgt:

 • Ik zorg er ’s avonds voor dat ik de ochtend rustig kan beginnen zonder mijn benen te breken over rondslingerende spullen of me moet ergeren aan een vuile/rommelige keuken. Ik ruim dus zoveel mogelijk op, doe de vaat, zorg dat alles netjes is.
 • Als ik weet dat ik de volgende dag echt erge haast (ik wil zo lang mogelijk slapen, ha) zal hebben, zet ik alvast mijn ontbijt klaar (ik kan het huis onmogelijk verlaten zonder te eten). Ik doe mijn gebruikelijke mengeling van havermoutvlokken, chiazaden, speltflakes en kaneel in een kommetje en hang een zakje thee in een mok.
 • Ik maak mijn lunch (en bewaar die in de koelkast in de hoop die niet te vergeten). Ook zet ik snacks en een flesje water klaar (of drop die alvast in mijn tas).
 • Ik pak ook mijn tas in. Paraplu, nodige papieren, boek, sleutels, etc.
 • Ik check alvast het weer en op basis daarvan leg ik kledij klaar. Compleet van ondergoed tot sjaal. Bespaart je heel wat keuzestress! Probeer dan wel ’s morgens bij je keuze te blijven tenzij het weer helemaal anders uitpakt dan voorzien!
 • Ik laad mijn telefoon op.
 • Ik schrijf kort op wat de taken van de volgende dag zijn.
 • En ik zet mijn wekker natuurlijk! Sinds ik de Philips Wake Up Light heb, is het opstaan ietsje minder pijnlijk! Het helpt echt (geen reclame, pinky promise).

De regels van ochtend zelf zijn ook cruciaal! 

Dé gouden tip, niet snoozen! Ik zet mijn wekker nooit iets vroeger, maar profiteer van elke extra minuut die ik echt al slapend i.p.v. al snoozend kan doorbrengen. Bij het weksignaal weet ik dan dat ik er meteen uit moet, ik kan niet nog even met mezelf onderhandelen of ik me nog een keertje mag omdraaien. Dan gaat het gegarandeerd mis!

Als ik eventjes langer de tijd heb, ga ik liever eerst ontbijten; ik heb dan het gevoel dat mijn eten langer kan verteren terwijl ik me aankleed. Met een volle mag (en waarschijnlijk volle blaas) vertrek ik ook niet zo graag. Als ik meer haast heb ga ik het liefst meteen naar de badkamer, dan ben ik tenminste al klaar als ik in tijdnood kom aan het ontbijt.

Ps: oké, betrapt, als ik eerlijk moet zijn, heb ik deze routine vooral ontwikkeld omdat ik zo lang mogelijk wil slapen! Het zou makkelijker zijn moest ik gewoon meer dan 30-45 minuutjes voordat ik onderweg moet zijn, opstaan. Ik heb veel slaap nodig maar kan ’s avonds ook zo moeilijk gaan slapen… daarom.

Pps: ik heb natuurlijk geen kinderen en voor drukke moeders lijkt mijn ‘ochtendspits’ waarschijnlijk een klusje van niets, een ontspannen ritueel! Respect hiervoor. Mijn moeder smeerde de boterhammen, doet de was, leegt het afwasmachine en oh ja, moet zelf nog eten en zichzelf klaarmaken! Wat dan als je kinderen hebt die zich nog niet zelf kunnen aankleden?? Oh my, wonder women, die moeders 🙂

Ben jij ook zo verward in de ochtend? Slaap je graag lang? En wat doe jij om je ochtend vlot te laten verlopen? 

Advertenties

11 gedachtes over “Mijn ultieme tips voor een ontspannen ochtendspits

 1. Hahaha: ‘I kid you not’. Nee, ik snap wel dat je ’s avonds je spullen moet klaarleggen 🙂 en ik ken het ook! Mijn hoofd stroomt ’s ochtends over van alles waar ik aan moet denken, ’s avonds is het een stuk rustiger.
  Echt een leuk bericht! Ik zou eigenlijk gewoon je hele lijstje moeten volgen – ’s avonds opruimen, kleding klaarleggen (ligt meestal over een stoel als ik dezelfde kleren aan doe, haha), tas inpakken..
  Als ik spullen mee moet nemen die ik echt niet wil vergeten, leg ik ze wel vast bij elkaar, maar m’n tas is nooit al helemaal gepakt. Maar m’n ontbijtje vaak wel, als ik vroeg op moet (ik wil ook zo lang mogelijk slapen, haha) en toevallig ook havervlokken (oké + havermout) met wat bevroren fruit erin, om ze gelijk in een pan te kunnen gooien ’s ochtends. Als ik een lange dag heb, zorg ik ook wel dat ik een lunch heb voorbereid. Dus op zich doe ik het nog een klein beetje goed volgens dit lijstje, maar echt, het kan beter 😉 dat zou zo veel schelen ’s ochtends. Al denk ik stiekem dat ik altijd chaotisch zal zijn ’s ochtends – of überhaupt als ik het huis uit moet – maar deze punten schelen wel.
  Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik vanavond al m’n kamer opruim, maar ik bewaar het toch voor morgen 😉 hahaha. Wel ga ik zo m’n ontbijtje maken. En het zou ook geweldig zijn als ik het snoozen ga afleren.. maar ik ben bang dat ik niet zonder kan!
  Leuk bericht! Haha oeps, lange reactie.
  Liefs

  Like

  1. Wat leuk zo’n uitgebreide reactie, bedankt! Ik moet toegeven dat ik zelf niet elke dag dit lijstje letterlijk volg hoor hihi 😉 maar op echt vroege en belangrijke dagen des te meer! X

   Like

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s