De studenten- tag! 12 vragen over je leven als student

Er zijn al ontzettend veel ‘back to school’-tags verschenen, maar een studenten-tag heb ik nog nooit zien voorbijkomen! Daarom leek het mij wel leuk om er zelf eentje te verzinnen, want het nieuwe academiejaar gaat bijna weer van start! Deze tag is dus voor de echte studenten onder ons, maar ook wie niet (meer) studeert kan er plezier aan beleven! 

 1. Wat heb je gestudeerd en waar?
  Ik studeerde Taal- en Letterkunde Engels – Spaans aan de Vrije Universiteit Brussel, en daarna Vertalen (ook Engels en Spaans) aan de KU Leuven, op de afdeling in Brussel (klinkt gek, ik weet het! Toen ik er begon heette het ook gewoon Hogeschool-Universiteit Brussel, toen ik afstudeerde was dat al niet meer het geval. Niet dat ik er zo verschrikkelijk lang over gedaan heb, enkel een jaartje langer dan verwacht.) In totaal heb ik zes jaar gestudeerd, wauw, klinkt echt lang eigenlijk!
 2. Was je een blije student?
  Ja, zeker wel! In het eerste jaar was het wel moeilijk: ik kende er niet zo veel volk, moest al mijn vriendinnen missen die ergens anders gingen studeren, en het was ook even flink aanpassen aan de manier van les volgen en de hoeveelheid leerstof. Maar eens in er volledig ‘inzat’ was het geweldig natuurlijk. Een mooie balans van naar de les gaan, studeren, ontspanning en uitgaan. Wanneer er wordt gezegd dat je studententijd ‘de mooiste tijd van je leven’ is, klinkt dat vaak als een verschrikkelijk cliché, maar er zit toch een grote waarheid in 🙂
 3. Had je vaak herexamens?
  Nee, nooit gehad! Op alle examens was ik er altijd in eerste zit door, en daar ben ik best trots op. Enkel mijn bachelorproef gaf ik in tweede zit af, omdat ik er niet zou geraken, en daar baalde ik verschrikkelijk van. Ik vond het echt heel erg, maar was achteraf dan wel heel tevreden met mijn cijfer. Mijn tweede masterproef heb ik wel moeten hermaken, en dat vond ik jammer. Ik had echt het gevoel dat ik er hard voor had gewerkt had, en dat tijdens een buitenlandse stage met een 40- uren werkweek en een deel sociaal engagement voor de mede-stagiaires. Ach ja, achteraf zag ik in waarom het niet goed was, en was ik uiteindelijk ook zelf meer tevreden met mijn tweede poging, die wél goed was.
 4. Heb je op kot gezeten?
  Ja! In de helft van het tweede jaar ging ik op kot vlakbij de universiteit. Ik kreeg toevallig een zoekertje in mijn mailbox, en dacht, ja, waarom niet! Dit is mijn kans, ik moet ze met beide handen grijpen! Gelukkig mocht het van mijn ouders én betaalden ze alle kosten. Verwend, ik? Ik haalde wel goede cijfers en eigenlijk werden ze elk jaar beter, dus het op kot gaan heeft mijn studies zeker niet benadeeld. Ik woonde samen op een verdieping in een soort herenhuis met een meisje die ik voordien helemaal niet kende, maar al bij al verliep het goed! Het enige écht vreemde: de WC bevond zich in haar kamer, wat soms toch wel voor ongemakkelijk situaties zorgde, kun je wel begrijpen 😉
 5. Welke les/ professor/ vak is je het meest bijgebleven?
  Uit mijn VUB-tijd denk ik meteen terug aan de lessen Spaanse literatuur, die we kregen van een rasechte Mexicaanse. Ze had van dat typisch hoog zwart haar en rood gestifte lippen. Zij bracht me mijn liefde bij voor al wat Hispanic is, en sindsdien wil ik niets liever dan naar Zuid- Amerika reizen. Het komt er sowieso nog van, dat heb ik met mezelf afgesproken!Op de HUB is me steeds professor De Schryver van Nederlands bijgebleven (ik bedoel, hoe hard kan je je naam niet gestolen hebben, haha!) Ik heb net vernomen dat hij pas met pensioen is, wat een geluk dat ik nog les heb gekregen van hem! In het begin ging ik een beetje angstig naar zijn les, omdat ie er steeds namen uitpikte om antwoord te geven en de les van de vorige keer op te zeggen. Dat was ik niet meer gewoon toen ik van de VUB kwam waar we vaak in aula’s leskregen en zoiets nooit gebeurde. Maar het leverde wel op, want op de lange duur studeerde ik graag voor zijn vak, en vond ik het ook oprecht interessant. Hij durfde kritisch te zijn over zijn eigen domein en stelde in vraag wat er nu eigenlijk allemaal aan leerlingen op de lagere en middelbare school aangeleerd wordt. Ik zal hierover niet in detail treden, maar ik kan wel zeggen dat ik hier nog vaak over nadenk en zijn argumentatie in taalkundige discussies durf te gebruiken!
 6. Ging je vaak naar feestjes?
  Dat viel best goed mee. Een TD van tijd tot tijd, een kotfeestje hier en een avondje café daar. Niet overdreven, maar ik heb wel overal uitgebreid kennis mee gemaakt! Hoe verder in mijn studiecarrière, hoe minder ik uitging trouwens. Na een paar jaar voelde ik me opeens ‘oud’ en vroeg ik me af wat ik daar tussen die 19-jarigen stond te doen 😉
 7. En skipte je daarom vaak les? Of sloeg je lessen over om andere redenen?
  Dat kwam wel eens voor, maar niet echt heel veel. Ik zou me er veel te slecht over voelen! Eigenlijk heb ik in het eerste jaar de meeste lessen overgeslagen, raar maar waar. In plaats van naar filosofie te gaan, gingen ik en een vriendin liever winkelen in Antwerpen, haha!
 8. Heb je nog (veel) contact met je studiegenootjes?
  Met een paar nog wel, ja, maar eigenlijk kan ik zeggen dat ik er maar éen goeie vriend en éen goeie vriendin aan over heb gehouden, de meeste van mijn vriendinnen ken ik vanop de lagere school of van ergens anders. En natuurlijk ben ik ook al vier jaar mijn liefje, die ik via een vriendin ontmoette op een feestje op de campus!
 9. Wat is het beste dat je dankzij je studies hebt kunnen doen?
  Op ‘reis’ gaan! Een studiereis naar Londen voor Engels en naar Madrid voor Spaans. Ook deed ik een summer school Europees recht in Londen. Die was helemaal los van mijn studies, maar dankzij een keuzevak in de rechten werd mijn interesse nog meer aangewakkerd, en ook mijn goede resultaten maakten dat mijn ouders ook hier financieel bijsprongen en deze ervaring mogelijk maakte. Ik heb ook mijn stage in Luxemburg bij de EC een beetje te danken aan mijn studies: we bezochten de vertaalafdeling van de EC in Brussel, en daar hoorde ik over de stages.
 10. Zelf koken, afhalen of de campuskantine?
  Een combinatie van koken en de kantine. Het kantinevoedsel was meer dan oké en goedkoop, en zo verloor ik niet te veel tijd aan koken voor mezelf. Afhalen heb ik eigenlijk nooit gedaan, op een keertje een pizza na dan. Wel gingen we af en toe eten in een restaurantje dat spaghetti voor 5 euro aanbood aan studenten, mooie deal!
 11. Zat je in een studentenkring?
  Ja, eventjes. In een vorig artikel vertel ik er uitgebreider over!
 12. Wat is het beste advies dat je toekomstige of nieuwbakken studenten kan geven?
  Studeer vooral wat je graag doet! Doe niet wat anderen doen of wat je denkt dat een goeie baan zal opleveren, enkel daarom. Dan hou je het niet vol en heb je er geen plezier aan. Mijn studies leveren dan wel niet de beste jobzekerheid op, ik zou het zo opnieuw doen! Ik deed het heel graag en heb er een brede basis door meegekregen die nu nog elke dag waardevol is.

Wat vond je van deze tag? Ik zou het erg leuk vinden mochten jullie deze tag overnemen, en even een linkje naar dit bericht te plaatsen! Fijn weekend iedereen! 

Advertenties

7 gedachtes over “De studenten- tag! 12 vragen over je leven als student

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s