Een avondje op de ‘buurderij’

Desktop2

bron foto

Ben jij ook iemand die wel min of meer belang hecht aan kwaliteitsvol en eerlijk voedsel, maar niet echt goed weet wat te kopen? Je vindt het wel fijn dat de bio-afdeling van de plaatselijke supermarkt steeds meer producten uitstalt, maar anderzijds stel je je er wel vragen bij, omdat de herkomst en kwaliteit van de producten vaak niet helemaal te achterhalen en te controleren is. Er zijn tegenwoordig ook zoveel biologische certificaten dat het steeds moeilijker wordt de waardevolle keurmerken te onderscheiden van de puur commerciële labels en verpakkingen die er wel ‘groen’ uitzien, maar in werkelijkheid gewoon een goeie marketingtruc zijn. Tja, daar sta je dan met je goede bedoelingen om eerlijk te gaan eten en je voetafdruk te beperken. Wat doe je dan?

Ik zie ook soms de bomen niet meer door het bos van de organic producten, ook al omdat die benaming tegenwoordig erg hip blijkt te zijn en overal opduikt. Maar eerlijk, hoe organic en milieuvriendelijk kan een thee of uitheemse vrucht zijn die eerst al een paar duizend kilometer heeft afgelegd voor het in jouw boodschappenkarretje terecht kwam? Niet dus. 

Wat kan dan een oplossing zijn? Op eigen houtje, en liefst per fiets natuurlijk, alle boerderijen en winkeltjes van de streek afgaan om je producten hoogstpersoonlijk te gaan afhalen, een moestuin beginnen, en je eigen dieren slachten (mag niet)? Niet iedereen heeft bio- winkels in de buurt en ook niet iedereen heeft er tijd voor om verschillende winkels aan te doen voor de wekelijkse boodschappen.

header

Om in te gaan op de noden van die mensen werd Boeren & Buren gelanceerd. Zij maken het de koper gemakkelijk terwijl een minimale voetafdruk gegarandeerd wordt. Hoe het werkt? Heel simpel!

Surf naar www.boerenenburen.be

Kies de ‘buurderij’ die het dichtst bij jou in de buurt is.

Bestel en betaal je producten online.

Haal je producten op een vaste weekdag af in de buurderij, alle producenten verzamelen op dezelfde locatie en jij hoeft enkel nog met je mandje of stoffen tas langs te gaan! Handig, niet? Je ondersteunt er de lokale boeren mee en je komt gezellig samen met je buren, zo leer je misschien ook nog nieuwe mensen uit de buurt kennen die dezelfde waarden als jij delen.

En wat ik vooral erg fijn vind: je betaalt niets aan abonnementskosten. Je hoeft helemaal niet elke week te bestellen, je kiest helemaal zelf wanneer, wat en hoeveel je maar wil! Anders dus dan bij bijvoorbeeld groentenpaketten waar je vaak vast zit aan een abonnement. De ‘buurderijen’ bieden ook heel gevarieerde producten aan, van fruit tot groenten tot vlees tot kaas tot bier tot cosmetica, enzovoort, er is echt vanalles. Natuurlijk biedt niet elke buurderij hetzelfde, omdat de producenten telkens anders zijn (deze moeten immers van minder dan 100 km ver komen), maar iedereen zal wel altijd zijn gading kunnen vinden.

Dinsdagavond was ik zelf aanwezig op de inhuldiging van een nieuwe buurderij in Brussel. De producenten stelden er hun waar voor en gaven proevertjes. Ik ben helemaal overtuigd en zal binnenkort mijn eerste bestelling plaatsen, ik hou jullie op de hoogte van hoe dat ging.

Boeren & Buren komt uit Frankrijk en heet oorspronkelijk La Ruche Qui Dit Oui. Inmiddels telt Frankrijk niet minder dan 723 buurderijen, België heeft er 51. Nederland heeft er tot nu toe nog geen enkele. Komaan Nederlanders, waar wachten jullie op?

Dit is geen gesponsorde post. Ik was zo enthousiast dat ik Boeren & Buren graag met jullie wil delen, en hopelijk openen nog meer initiatiefnemers binnenkort een buurderij!

Hebben jullie al eens besteld bij een ‘buurderij’? Wat vind je van het concept, iets voor jou? 

Advertenties

5 gedachtes over “Een avondje op de ‘buurderij’

  1. Wat een fijn initiatief! Wel jammer dat het dan van te voren online besteld moet worden, ik vind het juist zo leuk als je echt naar een fysieke winkel kan. Hier in de buurt hebben we eigenlijk voldoende plekken waar je biologische groenten en fruit kunt kopen (ook gewoon bij de boeren op het land zelf, dat is zo leuk!) en daar ben ik echt ontzettend blij mee.

    Like

    1. Als je geluk hebt van veel plekken te hebben en je hebt tijd om er he boodschappen te doen is dat natuurlijk ideaal 🙂 in de andere gevallen zoals in de stad vind in dit wel een prima oplossing !

      Like

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s